niedziela, 9 listopada 2008

Sos pomidorowy

(stosuję m.in. do gołąbków)

składniki:

O: wrząca woda, kurkuma
Z: olej, cynamon, cukier
M: cebula, czosnek, pieprz, chili
W: sos sojowy, sól
D: pomidory, przecier pomidorowy, sok z cytryny

przepis:

O: do rozgrzanego rondla
Z: wlać olej
M: zeszklić pokrojoną w drobna kostke cebulę
W: dodać odrobinę sosu sojowego, posolić
D: dodac pomidory pokrojone w kostkę
O: dolać trochę wrzącej wody, szczypte kurkumy
Z: szczyptę cynamonu, odrobinę cukru trzcinowego
M: kilka ząbków wycisniętego czosnku, pieprz, chili
W: dolac wody (można także bulion), sos sojowy do smaku
D: sok z połowy cytryny (lub więcej - do smaku), przecier pomidorowy (lub sok)

Brak komentarzy: