sobota, 15 listopada 2008

Zupa ogórkowa

składniki:

O: 2 l wrzącej wody, liść laurowy, tymianek, lubczyk
Z: 1 łyżka sklarowanego masła, 5-6 ziemniaków
M: 1 cebula, mały seler, ziele angielskie, 2-3 łyżki płatków owsianych
W: sól, sos sojowy
D: 4-5 startych ogórków kiszonych, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, ewentualnie 1-2 łyżki naturalnego jogurtu lub kefiru

przepis:

O: do wrzącej wody dodać liść laurowy, tymianek i lubczyk
Z: a następnie masło, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki
M: pokrojoną cebulę, seler, ziele angielskie i płatki owsiane; gotować pod przykryciem, na niewielkim ogniu, ok. 20 minut
W: doprawić solą i sosem sojowym
D: dodać starte ogórki i gotować jeszcze ok. 5 minut, odstawić zupę z ognia, wsypać natke pietruszki i (niekoniecznie) rozmieszany z niewielka ilością zupy jogurt lub kefir

(przepis pochodzi z książki Bożeny Żak-Cyran "Jedz i żyj zgodnie z porami roku")

Brak komentarzy: