piątek, 14 listopada 2008

Zupa pomidorowa z ryżem

składniki:

O: wrząca woda (2 l)
Z: 1 marchew, 1 pietruszka, szczypta sproszkowanej papryki
M: 1 por, 1 szalotka, 6 łyżek brązowego ryżu, ziele angielskie, bazylia (najlepiej świeża), szczypta sproszkowanego chili
W: sos sojowy, ewentualnie bulion wegetariański
D: 2 łyżki przecieru pomidorowego, 4 pomidory bez skórek pokrojone w kostkę, natka pietruszki, estragon

przepis:

O: do wrzącej wody
Z: dodać pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę oraz szczyptę sproszkowanej papryki
M: pokrojony por, szalotkę, opłukany ryż, ziele angielskie i bazylię
W: dodać łyżkę sosu sojowego i (ewentualnie) nieco bulionu wegetariańskiego; gotować tak długo, aż ryż będzie miękki
D: dodać pomidory i przecier pomidorowy oraz estragon; przed podaniem posypać natką pietruszki

Brak komentarzy: